Протокол засідання Постійної комісії з питань техногенно екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій «Про додаткові заходи запобігання поширенню нової коронавірусної інфекції (COVID 19)» 

ПРОТОКОЛ № 10

16.03.2020                                                                                             

ГОЛОВУВАВ: Київський міський голова, голова Постійної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації)      

ПРИСУТНІ: члени Постійної комісії (за списком), запрошені (за окремим списком)

СЛУХАЛИ: «Про попередження розповсюдження нової коронавірусної інфекції (COVID-19) та введення обмежувальних заходів на території міста Києва»

Станом на ранок 15 березня в Україні зареєстровано 3 лабораторно підтверджених випадки COVID-19. В Чернівецькій області – два випадки та в Житомирській – один (летальний).

Всього з початку 2020 року до Центру громадського здоров’я надійшло 79 повідомлень про підозру на COVID-19 (3 випадки - підтверджені лабораторно, 64 – негативні, коронавірусу немає, 12 - досліджується). З початку року вірусологічна референс-лабораторія ЦГЗ протестувала близько 500 зразків на нову коронавірусну інфекцію COVID-19.

Детальніше: Протокол засідання Постійної комісії з питань техногенно екологічної безпеки та надзвичайних...

Антибактеріальний гель в домашніх умовах

Для профілактики інфекційних хвороб ВООЗ рекомендує добре мити руки з милом та обробляти антисептичними засобами.Однак готові зручні гелі поступово зникають з полиць магазинів. Але не треба панікувати, антибактеріальний гель для рук можна приготувати в домашніх умовах, придбавши всі компоненти у аптеці за доступною ціною.  

Для цього вам знадобиться:
50 мл медичного спирту 90%
30 мл гліцерину
5 капель будь-якого ефірного масла (апельсинове, грейпфрутове, ванільне, м’ятне).
Приготування:
Змішати усі інгредієнти, добре перемішати та помістити у пляшку. Спирт продезінфікує руки, гліцерин захистить від сухості, а ефірне масло переб’є запах спирту, тому обирайте його на свій смак.
Бажаємо міцного здоров'я вам та вашій родині!

Всесвітній день захисту прав споживачів


15 березня відзначається в річницю виступу Президент США Джон Кеннеді в Конгресі в 1962 році. У виступі були сформульовані чотири головних права споживача:
право на безпеку;
право на якість товарів і послуг;
право на достовірну інформацію про них;
право захищати свої споживчі претензії в суді.
Пізніше до них додалися ще чотири: право на відшкодування збитків,
право на споживацьку освіту,
право на задоволення базових потреб і право на здорове довкілля.
У 1983 році 15 березня було закріплене у міжнародному календарі святкових дат як Всесвітній день захисту прав споживачів.
В Україні захист прав споживачів забезпечується державою згідно статті 42 Конституції України. У 1991 році Україна однією з перших на пострадянському просторі прийняла Закон «Про захист прав споживачів». Забезпечення конституційних правгромадян як споживачів на відповідну якість і безпеку товарів, робіт, послуг, отримання необхідної,достовірної  та доступної інформації про них .

СКІЛЬКИ ЖИВЕ КОРОНАВІРУС COVID-19

У Міністерстві охорони здоров’я розповіли, як поводить себе коронавірус Covid-19 і які тварини можуть передати його людині.

Зазначається, що усі коронавіруси стабільні в замороженому стані, згідно з дослідженнями інших коронавірусів, які показали виживання до двох років при -20° C. Дослідження, проведені на SARS-CoV, що викликає Covid-19, і MERS-CoV, показують, що ці віруси можуть зберігатися на різних поверхнях протягом декількох днів в залежності від комбінації параметрів – температури, вологості і світла.

«Найбільш ймовірними природними резервуарами для SARS-CoV-2 є кажани, але вважається, що вірус подолав видовий бар'єр для людини від іншої проміжної тварини-господаря. Цими проміжними тваринами-господарями можуть бути домашні, дикі або одомашнені дикі тварини, яких ще не ідентифіковано», – ідеться в повідомленні МОЗ.

Щодо життя MERS-CoV, то при температурі охолодження (4°C) MERS-CoV може залишатися життєздатним до 72 годин.

«Гігієна харчових продуктів і належні методи забезпечення безпеки харчових продуктів можуть запобігти їх передачі через продукти харчування. Зокрема, коронавіруси є термолабільними, що означає, що вони чутливі до нормальної температури приготування (70°C). Тому, як правило, слід уникати споживання сирих або недоварених продуктів тваринного походження. З сирим м'ясом, сирим молоком або сирими органами тварин слід поводитися обережно, щоб уникнути перехресного забруднення сирої їжі», – додають в МОЗ.

У Києві КАРАНТИН

Із 12 березня у столиці запроваджують план протиепідемічних заходів та обмежень, що діятимуть попередньо до кінця березня.

Як заявив у відеозверненні мер Києва Віталій Кличко, зокрема буде тимчасово обмежений освітній процес в закладах загальної та вищої освіти, в дитсадках.

 

Детальніше: У Києві КАРАНТИН