Антибактеріальний гель в домашніх умовах

Для профілактики інфекційних хвороб ВООЗ рекомендує добре мити руки з милом та обробляти антисептичними засобами.Однак готові зручні гелі поступово зникають з полиць магазинів. Але не треба панікувати, антибактеріальний гель для рук можна приготувати в домашніх умовах, придбавши всі компоненти у аптеці за доступною ціною.  

Для цього вам знадобиться:
50 мл медичного спирту 90%
30 мл гліцерину
5 капель будь-якого ефірного масла (апельсинове, грейпфрутове, ванільне, м’ятне).
Приготування:
Змішати усі інгредієнти, добре перемішати та помістити у пляшку. Спирт продезінфікує руки, гліцерин захистить від сухості, а ефірне масло переб’є запах спирту, тому обирайте його на свій смак.
Бажаємо міцного здоров'я вам та вашій родині!

Всесвітній день захисту прав споживачів


15 березня відзначається в річницю виступу Президент США Джон Кеннеді в Конгресі в 1962 році. У виступі були сформульовані чотири головних права споживача:
право на безпеку;
право на якість товарів і послуг;
право на достовірну інформацію про них;
право захищати свої споживчі претензії в суді.
Пізніше до них додалися ще чотири: право на відшкодування збитків,
право на споживацьку освіту,
право на задоволення базових потреб і право на здорове довкілля.
У 1983 році 15 березня було закріплене у міжнародному календарі святкових дат як Всесвітній день захисту прав споживачів.
В Україні захист прав споживачів забезпечується державою згідно статті 42 Конституції України. У 1991 році Україна однією з перших на пострадянському просторі прийняла Закон «Про захист прав споживачів». Забезпечення конституційних правгромадян як споживачів на відповідну якість і безпеку товарів, робіт, послуг, отримання необхідної,достовірної  та доступної інформації про них .

СКІЛЬКИ ЖИВЕ КОРОНАВІРУС COVID-19

У Міністерстві охорони здоров’я розповіли, як поводить себе коронавірус Covid-19 і які тварини можуть передати його людині.

Зазначається, що усі коронавіруси стабільні в замороженому стані, згідно з дослідженнями інших коронавірусів, які показали виживання до двох років при -20° C. Дослідження, проведені на SARS-CoV, що викликає Covid-19, і MERS-CoV, показують, що ці віруси можуть зберігатися на різних поверхнях протягом декількох днів в залежності від комбінації параметрів – температури, вологості і світла.

«Найбільш ймовірними природними резервуарами для SARS-CoV-2 є кажани, але вважається, що вірус подолав видовий бар'єр для людини від іншої проміжної тварини-господаря. Цими проміжними тваринами-господарями можуть бути домашні, дикі або одомашнені дикі тварини, яких ще не ідентифіковано», – ідеться в повідомленні МОЗ.

Щодо життя MERS-CoV, то при температурі охолодження (4°C) MERS-CoV може залишатися життєздатним до 72 годин.

«Гігієна харчових продуктів і належні методи забезпечення безпеки харчових продуктів можуть запобігти їх передачі через продукти харчування. Зокрема, коронавіруси є термолабільними, що означає, що вони чутливі до нормальної температури приготування (70°C). Тому, як правило, слід уникати споживання сирих або недоварених продуктів тваринного походження. З сирим м'ясом, сирим молоком або сирими органами тварин слід поводитися обережно, щоб уникнути перехресного забруднення сирої їжі», – додають в МОЗ.

У Києві КАРАНТИН

Із 12 березня у столиці запроваджують план протиепідемічних заходів та обмежень, що діятимуть попередньо до кінця березня.

Як заявив у відеозверненні мер Києва Віталій Кличко, зокрема буде тимчасово обмежений освітній процес в закладах загальної та вищої освіти, в дитсадках.

 

Детальніше: У Києві КАРАНТИН

Євросоюз скасував заборону на експорт м'яса птиці з України

 

Європейська комісія скасувала заборону на імпорт та транзит територією ЄС продукції птахівництва з України.

Про це повідомив представник України при Євросоюзі Микола Точицький у Facebook.

"У результаті проведеної консолідованої роботи з Європейською Комісією сьогодні опубліковано рішення щодо зняття заборони ЄС на імпорт та транзит територією ЄС продукції птахівництва з України", - написав Точицький.

Він нагадав, що заборона була впроваджена у зв’язку виявленням спалаху грипу птиці на території України.

За словами Точицького, Євросоюз вперше застосував режим зонування до України у контексті спалаху грипу птиці.

Разом з тим, заплановано запровадити механізм раннього попередження в аграрному секторі, що сприятиме своєчасному попередженню та належній боротьбі з захворюваннями тварин і рослин та запобіганню їх можливого негативного впливу на взаємовигідні торговельні відносини між Україною та ЄС.

Читайте також: Українські виробники курятини відмовляються від антибіотиків

Як повідомляв Укрінформ, Європейський Союз 22 січня 2020 року тимчасово призупинив ввезення з України на територію ЄС м’яса птиці, м’ясної продукції з птиці та термічно необроблених продуктів через виявлений у Вінницькій області грип птиці. При цьому яйця та яєчна продукція під ці обмеження не підпадають.

Україна експортувала до Європи у 2019 році м’яса птиці 134 262 тонни - на 8,6% більше, ніж у 2018 році (123 664 тонни).