Нормативна база

особливий порядок проведення профілактичних і протиепідемічних, у тому числі дезінфекційних та інших заходів для тимчасових споруд (малих архітектурних форм), у яких здійснюється торгівля продовольчими та/або непродовольчими товарами без приготування та/а

ЗАТВЕРДЖЕНО
Розпорядження керівника робіт з
ліквідації наслідків надзвичайної
ситуації
25.03.2020 року № 2
(у редакції розпорядження керівника
робіт з ліквідації наслідків
надзвичайної ситуації
04. 04. 2020 No 2 )
особливий порядок
проведення профілактичних і протиепідемічних, у тому числі дезінфекційних та інших заходів для тимчасових споруд (малих архітектурних форм), у яких здійснюється торгівля продовольчими та/або непродовольчими товарами без приготування та/або споживання їжі та напоїв
1. Забезпечити роботу тимчасових споруд (малих архітектурних форм) з реалізації харчових продуктів лише за умови державної реєстрації потужностей відповідно до вимог законодавства про харчові продукти.
2. Забезпечити дотримання відстані не менше 1,5 м між відвідувачами, які очікують дозволу на вхід до тимчасових споруд (малих архітектурних форм) з реалізації продовольчих та/або непродовольчих товарів, або стоять у черзі набобслуговування в тимчасових спорудах (малих архітектурних формах) та дотримання «маскового режиму» продавцями і відвідувачами.
3. Забезпечити працівників, які мають найбільший контакт із відвідувачами, засобами індивідуального захисту (з розрахунку 1 медична маска або респіратор на 3 години роботи на 1 особу, 1 флакон (100 мл) антисептика на
1 особу на зміну (до 12 годин), провести відповідне навчання з використання та знешкодження відпрацьованих масок, серветок та встановити відповідний контроль за дотриманням правил.
4. Забезпечити кількість споживачів у приміщенні тимчасових споруд (малих архітектурних форм) із розрахунку 1 особа на 10 кв. м та заходи щодо дотримання санітарних норм, не допускати до торгівельних приміщень осіб без вдягнутих засобів індивідуального захисту, зокрема респіратора або захисної маски, у тому числі виготовлених самостійно.
5. Заборонити приготування їжі (шаурми та інших видів їжі швидкого приготування) та/або напоїв у тимчасових спорудах (малих архітектурних формах).
6. Заборонити реалізацію незахищених продуктів харчування в тимчасових спорудах (малих архітектурних формах) (дозволяти до продажу лише фасовані продукти та продукти в упаковці виробника, бутильовані або пакетовані напої у герметично закритих виробником пляшках або інших ємностях) та їх споживання на місці продажу.
7. Забезпечити проведення дезінфекційних заходів (вологі прибирання з використанням дезінфікуючих засобів у приміщеннях тимчасових споруд (малих архітектурних форм) з реалізації продовольчих та/або непродовольчих
товарів.
8. Забезпечити проведення щоденної термометрії всіх працівників (перед початком робочої зміни та після її завершення), результати термометрії
вносити до оформлених на кожного працівника листків термометрії, не допускати до роботи осіб із ознаками гострого респіраторного інфекційного
захворювання.
9. У разі виявлення працівника з ознаками респіраторного інфекційного захворювання вжити заходів для його тимчасової ізоляції від здорових осіб та негайно повідомити про цей випадок заклад охорони здоров'я за місцем обслуговування працівника.
10. Забезпечити необхідні умови для дотримання працівниками (продавцями) у тимчасових спорудах (малих архітектурних формах) правил особистої гігієни (рукомийники, мило, одноразові рушники, серветки тощо) та використання антисептиків для відвідувачів.
11. Для дезінфекції необхідно використовувати стандартні
дезінфекційні засоби, зареєстровані в Україні відповідно до законодавства, та мають чинне Свідоцтво про державну реєстрацію. Необхідно дотримуватись
інструкції до застосування кожного окремого дезінфекційного засобу, у тому числі щодо дотримання його ефективної концентрації та експозиції (з
дотриманням часу перебування на оброблюваній поверхні).
Примітка:
Відповідно до статті 1 Закону України «Про захисту населення від інфекційних хвороб, організація та проведення профілактичних і протиепідемічних заходів покладаються, у тому числі, і на підприємства, установи та організації незалежно від форм власності, а також
на громадян.
У разі отримання від Державної установи «Київський міський лабораторний центр Міністерства охорони здоров'я України» листа про надходження екстреного повідомлення про інфекційне захворювання на coVID-19 готується наказ і направлення на здійснення обстеження суб'єкта господарювання. За результатами обстеження складається акт санітарно- епідеміологічного обстеження за формою 315/о. Одночасно, приймається розпорядження про запровадження протиепідемічних заходів
У разі отримання від Державної установи «Київський міський лабораторний центр Міністерства охорони здоров'я України» листа про надходження екстреного повідомлення про інфекційне захворювання на coVID-19 готується наказ і направлення на здійснення обстеження суб'єкта господарювання. За результатами обстеження складається акт санітарно-ьепідеміологічного обстеження за формою 315/о. Одночасно, приймається розпорядження про запровадження протиепідемічних заходів . Відповідно до частини четвертої статті 18 Закону України «Про державний контроль за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров'я та благополуччя тварин», заходи державного контролю можуть здійснюватися позапланово у разі виявлення невідповідності або появи обгрунтованої підозри щодо невідповідності, а також в інших встановлених законом випадках.
Якщо при здійсненні контролю у складі спільних робочих груп, встановлено загрозу для життя та/або здоров'я людини або вбачаються такі ознаки, готується наказ та направлення на здійснення позапланового інспектування, за результатами якого вживаються заходи реагування, відповідно до Закону України «Про державний контроль за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров'я та благополуччя тварин (складається протокол. розглядається справа про порушення законодавства про харчові продукти, приймається рішення про тимчасове припинення обігу харчових продуктів).
Порушення правил щодо карантину людей, санітарно-гігієнічних, санітарно- протиепідемічних правил і норм, передбачених Законом України «Про захист населення від інфекційних хвороб, іншими актами законодавства, а також рішень органів місцевого самоврядування з питань боротьби з інфекційними хворобами, тягне за собою адміністративну відповідальність за статтею 44-3 Кодексу України про адміністративні правопорушення (накладення штрафу на громадян від однієї до двох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб - від двох до десяти тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян).
Порушення правил та норм, встановлених з метою запобігання епідемічним та іншим інфекційним захворюванням, а також масовим неінфекційним захворюванням (отруєнням) і боротьби з ними, якщо такі дії спричинили або завідомо могли спричинити поширення цих захворювань, тягне за собою відповідальність відповідно до статті 325 Кримінального кодексу
України, (штраф до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або арештом на строк
до шести місяців, або обмеженням волі на строк до трьох років).
Начальник Штабу з ліквідації
наслідків надзвичайної ситуації
Петро Пантелеєв