Нормативна база
Регламент комісії ЄС №1881/2006
РЕГЛАМЕНТ РАДИ (ЄЕС) № 1881/2006 від 19 грудня 2006 року про встановлення максимального рівня вмісту певних забруднюючих речовин у продуктах харчування Стаття 4 Спеціальні положення для арахісу, горіхів, сухофруктів і кукурудзи Арахіс, горіхи, сухофрукти і кукурудза, що не відповідають встановленим максимальним рівням вмісту афлатоксинів, встановлених в підпунктах 2.1.3, 2.1.5 і 2.1.6 Додатку, можуть розміщуватися на ринку, за умови, що такі продукти харчування: (a) не призначені для безпосереднього вживання або використання як компонентів продуктів харчування; (b) відповідають максимальним рівням, встановленим в підпунктах 2.1.1, 2.1.2, 2.1.4 і 2.1.7 Додатку; (c) підлягають обробці, що пов’язана із сортуванням або з іншою механічною обробкою, і що після такої обробки максимальні рівні, встановлені в підпунктах 2.1.3, 2.1.5, і 2.1.6 Додатку не перевищуються, і така обробка не спричиняє виникнення інших шкідливих речовин; (d) мають належне маркування, що зазначає цілі, для яких призначений продукт і містить надпис „продукція повинна підлягати сортуванню або інший механічній обробці для скорочення вмісту афлатоксину до вживання людиною або до використання як компонента продукта харчування”. Такий надпис повинен міститися на ярлику кожного пакету, ящику тощо, або в оригінальних супроводжувальних документах. Ідентифікаційний код відправлення / партії повинен бути чітко нанесеним на кожний пакет, коробку відправлення і т.д. та в оригіналі супроводжувального документу. Стаття 5 Спеціальні положення для арахісу, похідної продукції з арахісу і злаків Чітке зазначення використання за призначенням повинно міститися на ярлику кожного окремого пакету, коробки тощо, або в оригінальних супроводжувальних документах. Такий супроводжувальний документ повинен мати чіткий зв’язок з відправленням шляхом посилання на ідентифікаційний код відправлення, який міститься на кожній упаковці, коробці відправлення тощо. Крім того, підприємницька діяльність одержувача вантажу, зазначена в супроводжувальних документах, повинна бути сумісною з запланованим використанням продукції. За відсутністю чіткого посилання на те, що заплановане використання продукції не є таким, що призначене для споживання людьми, максимальні рівні, встановлені в підпунктах 2.1.3 і 2.1.6 Додатку повинні застосовуватися до всієї партії арахісу, похідної продукції арахісу і злаків, розміщених на ринку. ДОДАТОК Максимальний вміст забруднюючих речовин в продуктах харчування(1) Секція 2: Мікотоксини Продукти харчування(1) Максимально допустимі рівні (мкг/кг) 2.1. Афлатоксини В1 Сукупно В1, В2, G1 i G2 M1 2.1.1 Арахіс, що підлягає сортуванню або іншій механічній обробці, до вживання людиною або до використання як компонента в інших продуктах харчування 8,0(5) 15.0(5) - 2.1.2 Горіхи, що підлягають сортуванню або іншій механічній обробці, до вживання людиною або до використання як компонента в інших продуктах харчування 5,0(5) 10.0(5) - 2.1.3 Арахіс і горіхи, а також перероблена продукція з них, призначені для безпосереднього вживання людиною або для використання як компонентів в продуктах харчування 2,0(5) 4.0(5) - (5) Максимальні рівні стосуються придатної для вживання в їжу частини арахісу і горіхів. Післяпроведення аналізу шкарлупи арахісу і горіхів, під час розрахунку вмісту афлатоксинів вважається, що загальний обсяг забруднювачів знаходиться в частині, призначеній для вживання в їжу. ВИКОНАВЧИЙ РЕГЛАМЕНТ КОМІСІЇ (ЄС) №884/2014 від 13 сепні 2014 року Що накладає особливі умови на імпорт деяких харчових продуктів та кормів з деяких країн третього світу через ризик зараження афлатоксинами, що вносить зміни в Регламент (ЄС) №1152/2009 Додаток I Корми, продукти харчування, які підлягають заходам, передбаченим в цьому Регламенті: Корми та продукти харчування цільове використання Код по комбінованій номенклатурі (КН) Підрозділ TARIC Країна походженя або країна відправлення Частота фізичних перевірок документів (%) імпорту Продукти харчування Бразильські горіхи в шкарлупі 08012100 Бразилія Будь-який Уміші горіхів або сушених фруктів, що містять бразильські горіхи в шкарлупі Ех 081350 Корми та продукти харчування Земляні горіхи ( арахіс) в шкарлупі 12024100 Китай (CN) 20 Земляні горіхи ( арахіс) очищені 12024200 Арахісове масло 20081110 Іншим чином приготовані або консервовані земляні горіхи (арахіс) 20081191 20081196 20081198 Корми та продукти харчування Земляні горіхи ( арахіс) в шкарлупі 12024100 Єгипет (EG) 20 Земляні горіхи ( арахіс) очищені 12024200 Арахісове масло 20081110 Іншим чином приготовані або консервовані земляні горіхи (арахіс) 20081191 20081196 20081198 Продукти харчування Фісташки в шкарлупі 08025100 Іран (IR) 50 Фісташки очищені 08055200 Суміші горіхів чи сушених фруктів, що містять фісташки Ех081350 Фісташкова паста Ех200710 або 200799 Фісташки приготовані або консервовані, в тому числі суміші 20081913 20081993 Ех200897 Борошно, борошно грубого помелу та порошок з фісташок Ех11063090 Продукти харчування Сушені фіги 08042090 Туреччина (TR) 20 Суміш горіхів чи сушених фруктів, що містять фіги Ех081350 Фігова паста Ех200710 або 200799 Фіги приготовані або консервовані , в тому числі суміші Ех200899 Ех200897 Продукти харчування Фундук (рід ліщина) в шкарлупі 08022100 Туреччина (TR) Будь-який Фундук ( рід ліщини) очищений 08022200 Суміш горіхів чи сушених фруктів, що містять фундук Ех081350 Паста з фундуку Ех200710 або 200799 Фундук приготований або консервований , в тому числі суміші Ех200819 Ех200897 Борошно, борошно грубого помелу та порошок з фундуку Ех11063090 Колотий різаний чи битий фундук Ех08022200; 200819 Олія з фундуку Ех15159099 Продукти харчування Фісташки в шкарлупі 08025100 Туреччина (TR) 50 Фісташки очищені 08025200 Суміш горіхів чи сушених фруктів, що містять фісташки Ех081350 Фісташкова паста Ех200710 або 200799 Фісташки приготовані або консервовані, в тому числі суміші 20081913 20081993 Ех200897 Борошно, борошно грубого помелу та порошок з фісташок Ех11063090 Корми та продукти харчування Земляні горіхи ( арахіс) в шкарлупі 12024100 Гана (GH) 50 Земляні горіхи ( арахіс) очищені 12024200 Арахісове масло 20081110 Іншим чином приготовані або консервовані земляні горіхи (арахіс) 20081191 20081196 20081198 Корми та продукти харчування Земляні горіхи ( арахіс) в шкарлупі 12024100 Індія (IN) 50 Земляні горіхи ( арахіс) очищені 12024200 Арахісове масло 20081110 Іншим чином приготовані або консервовані земляні горіхи (арахіс) 20081191 20081196 20081198 Продукти харчування Насіння кавуна (egusi, Citrullus lanatus) та отримані продукти Ех12077000 Ех11063090 Ех20089999 10 30 50 Нігерія (NG) 50 РЕГУЛЮВАННЯ КОМІСІЇ (EC) № 401/2006 вiд 23 лютого 2006 р. що стверджує методи відбору зразків та аналізу для офіційного контролю рівнів мікотоксинів у харчових продуктах ДОДАТОК I (1) МЕТОДИ ВІДБОРУ ЗРАЗКІВ ДЛЯ ОФІЦІЙНОГО КОНТРОЛЮ РІВНІВ мікотоксинів у харчових продуктах "партія" означає впізнавальну кількість товару продуктів харчування, що поставляється за один раз і обумовлений офіційно як має загальні характеристики, такі як походження, різновид, тип упаковки, пакувальник, вантажовідправник або маркування; 'підпартія' означає обумовлену частина великої партії, для того щоб застосувати метод відбору зразків на цю обумовлену частину; кожна подпартія повинна бути фізично відокремлена і упізнаний; 'зростаючий (інкрементний) зразок' ('incrementalsample') - кількість матеріалу, відібране з окремого місця в партії або підпартіі; 'сукупний зразок' - об'єднане загальна кількість всіх зростаючих зразків, відібраних від партії або подпартіі; 'лабораторний зразок' - зразок, призначений для лабораторії. D. МЕТОД ВІДБОРУ ЗРАЗКІВ ДЛЯ висушених інжиру, арахісу і горіхів Цей метод відбору зразків застосовується для офіційного контролю максимальних рівнів, встановлених для афлатоксину B1 і загальної кількості афлатоксинів у висушеному інжирі, арахісі і горіхах. D.2. Загальний огляд методу відбору зразків для висушеного інжиру, арахісу та горіхів Таблиця 1 Підрозділ партій на подпартіі залежно від продукту і ваги партії Товар Вага партії (тони) Вага або кількість підпартій Кількість зростаючих зразків Вага сукупного зразку (кг) Висушенний інжир ≥ 15 15 - 30 тонн 100 30 <15 –– 10 – 100 (*) ≤ 30 арахіс, фісташки, бразильскі горехи або інші горіхи ≥ 500 100 тонн 100 30 > 125 и < 500 5 подпартий 100 30 ≥ 15 и ≤ 125 25 тонн 100 30 <15 –– 10 – 100 (*) ≤ 30 (*) В залежності від ваги партії - див. Таблицю 2 D.3. Метод відбору зразків для висушеного інжиру, арахісу та горіхів (партії ≥ 15 тонн) За умови, що подпартія може бути відділена фізично, кожна партія повинна бути підрозділена на подпартіі згідно Таблиці 1. Беручи до уваги, що вага партії - не завжди точне кратне число від ваги подпартій, вага подпартіі може перевищувати згаданий вага максимум на 20%. Зразки повинні відбиратися від кожної подпартіі окремо. Кількість зростаючих зразків: 100. Вага сукупного зразка = 30 кг, які повинні бути змішані і розділені на три рівних лабораторних зразка по 10 кг перед подрібненням (цей поділ на три лабораторних зразка не є необхідним у випадку арахісу і горіхів, що підлягають подальшій сортуванні або іншої фізичної обробці а також при наявності обладнання, яке здатне гомогенізувати 30-кілограмовий зразок). Кожен лабораторний зразок вагою 10 кг повинен бути окремо добре розмелений і ретельно змішаний, щоб отримати повну гомогенізацію, відповідно до положень, затверджених у Додатку II. Якщо не можливо виконати метод відбору зразків, описаний вище через комерційні наслідків, внаслідок пошкодження партії (через пакувальних форм, засобів транспортування, і т.д.), може застосовуватися альтернативний метод відбору зразків, за умови, що він є репрезентативним наскільки можливо, а також повністю описаний і зареєстрований. D.4. Метод відбору зразків для висушеного інжиру, арахісу та горіхів (партії <15 тонн) Кількість відбираються зростаючих зразків залежить від ваги партії, мінімум 10 і максимум 100. Щоб визначити кількість відбираються зростаючих зразків і подальше розділення сукупного зразка, можуть використовуватися числа з подальшою Таблиці 2. Таблиця 2 Кількість відбираються зростаючих зразків, залежно від ваги партії і кількість підрозділів сукупного зразка Вага партії (тони) Кількість зростаючих зразків Вага сукупного зразка (кг) Кількість лабораторних зразків від сукупного зразка ≤ 0,1 10 3 1 (без розділення) > 0,1 - ≤ 0,2 15 4,5 1 (без розділення) > 0,2 - ≤ 0,5 20 6 1 (без розділення) > 0,5 - ≤ 1,0 30 9 (- <12 кг) 1 (без розділення) > 1,0 - ≤ 2,0 40 12 2 > 2,0 - ≤ 5,0 60 18 (- <24 кг) 2 > 5,0 - ≤ 10,0 80 24 3 > 10,0 - ≤ 15,0 100 30 3 Вага сукупного зразка ≤ 30 кг, який повинен бути змішаний і розділений на два або три рівних лабораторних зразка за ≤ 10 кг перед подрібненням (це поділ на два або три лабораторних зразка не є необхідний у випадку висушеного інжиру, арахісу і горіхів, що підлягають подальшій сортуванні або іншої фізичної обробці, а також при наявності обладнання, яке здатне гомогенізувати 30-кілограмові зразки). У випадках, якщо вага сукупного зразка - менше ніж 30 кг, сукупний зразок повинен бути розділений на лабораторні зразки відповідно до наступного керівництву: <12 кг: без поділу на лабораторні зразки ≥ 12 - <24 кг: поділ на два лабораторних зразка ≥ 24 кг: поділ на три лабораторних зразка Кожен лабораторний зразок окремо повинен бути добре розмелений і ретельно змішаний, щоб отримати повну гомогенізацію, відповідно до положень, затверджених у Додатку II. Якщо неможливо виконати метод відбору зразків, описаний вище, через неприпустимих комерційних наслідків внаслідок пошкодження партії (через пакувальних форм, засобів транспортування, і т.д.), може застосовуватися альтернативний метод відбору зразків, за умови, що він є репрезентативним наскільки можливо, а також повністю описаний і зарегістрірован.нізацію, відповідно до положень, затверджених у Додатку II. D.5. Метод відбору зразків для похідних продуктів і складових харчових продуктів D.5.1. Похідні продукти з дуже маленькою вагою частинок, тобто борошно, арахісове масло (гомогенний розподіл забруднення афлатоксином) Кількість зростаючих зразків: 100; для партій менш ніж 50 тонн, кількість зростаючих зразків має становити 10 - 100, в залежності від ваги партії (див. Таблицю 3) Таблиця 3 Кількість зростаючих зразків, які повинні бути відібрані в залежності від ваги партії Вага партії (тонни) Кількість зростаючих зразків Вага сукупного зразка (кг) ≤ 1 10 1 > 1 - ≤ 3 20 2 > 3 - ≤ 10 40 4 > 10 - ≤ 20 60 6 > 20 - ≤ 50 100 10 Вага зростаючого зразка повинен бути приблизно 100 грам. У разі партій в роздрібній упаковці, вага зростаючого зразка залежить від ваги роздрібної упаковки. Вага сукупного зразка = 1 - 10 кг достатньо змішаний. D.5.2. Інші похідні продукти з відносно великим розміром частинок (гетерогенний розподіл забруднення афлатоксинами) Метод відбору зразків і прийняття - аналогічно як для висушеного інжиру, арахісу та горіхів (D.3 і D.4). D.6. Відбір зразків у роздрібному стані Відбір зразків харчових продуктів у роздрібному стані повинен здійснюватися по можливості відповідно до положень, викладених у цій частині Додатки I. Де це не можливо, можуть використовуватися інші ефективні методи відбору зразків у роздрібному стані, за умови, що вони гарантують, що сукупний зразок - досить репрезентативний для партії, від якої відбираються зразки, а також повністю описаний і зареєстрований. У кожному разі, сукупний зразок повинен ставити принаймні 1 кг (1). D.7. Певний метод відбору зразків для арахісу, горіхів, висушеного інжиру і похідних продуктів, які реалізуються в вакуумних пакетах. D.7.1. Фісташки, арахіс, Бразильські горіхи і висушений інжир Для партій, рівних або більше ніж 15 тонн, повинні бути відібрані принаймні 50 зростаючих зразків, що дають в результаті 30-кілограмовий сукупний зразок, а для партій вагою менше ніж 15 тонн, повинні бути відібрані 50% від кількості зростаючих зразків, згаданих у Таблиці 2, даючи в результаті сукупний зразок, вага якого відповідає вазі відбираної партії (див. Таблицю 2). D.7.2. Інші горіхи, крім фісташок і Бразильських горіхів Для партій, рівних або більше ніж 15 тонн, принаймні 25 зростаючих зразків повинні бути відібрані, даючи в результаті 30-кілограмовий сукупний зразок, а для партій менше ніж 15 тонн, повинні бути відібрані 25% від кількості зростаючих зразків, згаданих в Таблиці 2, даючи в результаті сукупний зразок, вага якого еквівалентний вазі партії від якої відбирається зразок (див. Таблицю 2). D.7.3. Продукти вироблені з горіхів, інжиру і арахісу, з маленьким розміром частинок Для партій, рівних або більше ніж 50 тонн, повинні бути відібрані принаймні 25 зростаючих зразків, що дають в результаті 10-кілограмовий сукупний зразок, а для партії менше ніж 50 тонн, повинні бути відібрані 25% від кількості зростаючих зразків, згаданих в Таблиці 3, даючи в результаті сукупний зразок, вага якого відповідає вазі партії від якої відбираються зразки (див. Таблицю 3). D.8. Ухвалення партии чі підпартіі. Для висушеного інжиру, арахісу та горіхів, що підлягають сортуванні або іншої фізичної обробці: прийняття, якщо сукупний зразок або середнє число від лабораторних зразків відповідає максимальній межі, беручи до уваги кореляцію на повернення і невизначеність вимірювання, (1) У випадку, якщо частина, від якої відбирається зразок, є настільки маленькою, що неможливо отримати сукупний зразок вагою 1 кг, вага сукупного зразка може бути менше ніж 1 кг. відхилення, якщо сукупний зразок або середнє число від лабораторних зразків перевищує максимальну межу поза розумним сумнівом, беручи до уваги кореляцію на повернення і невизначеність вимірювання. Для висушеного інжиру, арахісу і горіхів, призначених для прямого споживання людиною: прийняття, якщо жоден з лабораторних зразків не перевищує максимальну межу, беручи до уваги кореляцію на повернення і невизначеність вимірювання, відхилення, якщо один або декілька лабораторних зразків перевищує максимальну межу поза розумним сумнівом, беручи до уваги кореляцію на повернення і невизначеність вимірювання. У випадках, якщо сукупний зразок - 12 кг або менше: прийняття, якщо лабораторний зразок відповідає максимальній межі, беручи до уваги кореляцію на повернення і невизначеність вимірювання, відхилення, якщо лабораторний зразок перевищує максимальну межу поза розумним сумнівом, беручи до уваги кореляцію на повернення і невизначеність вимірювання.