Нормативна база

Ветеринарні вимоги щодо експорту молока, молокопродуктів до Арабської Республіки Єгипет

Ветеринарні вимоги Молоко, або продукти, отримані, оброблені, обгорнуті та упаковані з дотриманням гігієнічних умов. Експортоване молоко, або молочні продукти має/мають пройти такі процеси: а) процес стерилізації із застосуванням мінімальної температури у 132°C щонайменше впродовж 1 секунди (UHT – Ultra-high Temperature Processing – ультра-високотемпературна обробка), або б) якщо рівень рH молока нижче 7, застосовується процес пастеризації за мінімальної температури 72°C щонайменше впродовж 15 секунд (HTST – High Temperature Short-Time Processing– короткочасна низькотемпературна обробка), або в) якщо рівень рH молока становить 7, або вище, двічі застосовується процес короткочасної низькотемпературної пастеризації. Експортоване молоко, або молочні продукти відповідає/відповідають вимогам ЄС щодо химічного, мікробіологічного та радіоактивного забруднення та придатні для споживання людиною без обмежень. Експортоване молоко, або молочні продукти вироблене/вироблені в Україні установою, яка має право здійснювати внутрішньо- і зовнішньоторговельну діяльність та перебуває під постійним наглядом Державної ветеринарної служби. Експортоване молоко отримане від тварин, або молочні продукти вироблені з молока тварин: а) які перебували в стадах, що офіційно не мають бруцельозу; б) які походять з територій, що, за визначенням Міжнародного епізоотичного бюро, є вільними від ящура, чуми рогатої худоби, козячої чуми (PPR), інфекційної плевропневмонії великої рогатої худоби (CBPP) впродовж щонайменше 12 місяців; в) які походять з територій, що вільні від заразного вузликового дерматину (LSD), лихоманки долини Ріфт, везикулярного стоматиту впродовж останніх 12 місяців та до моменту відправки з України не транспортувалося/транспортувалися через країни чи території, де трапляються подібні захворювання; г) які походять з орендованих ділянок землі, де вони не були заявлені і які вільні від: інфекційної плевропневмонії кіз – щонайменше впродовж 24 місяців; бичачого вірусу лейкемії – впродовж останніх 12 місяців; бичачого туберкульозу, овечої та козячої віспи – впродовж останніх 6 місяців. Експортоване молоко, або молочні продукти отримане/отримані від корів, які годувалися кормами, що не містили м’яса та крові. Згідно із програмою моніторингу, здійснюваного Державною ветеринарною службою, експортоване молоко, або молочні продукти не повинне/повинні містити залишків забруднювачів навколишнього 2 середовища, ПХБ та діоксинів у обсягах, що перевищують рівні, які допускаються міжнародним законодавством. Експортоване молоко, або молочні продукти не повинне/повинні містити антисептичних речовин та залишків ветеринарних препаратів, гормонів та пестицидів відповідно до діючої національної програми моніторингу у кількостях, що перевищують норми, які допускаються законодавством ЄС та Комісією Кодексу Аліментаріус. Експортоване молоко, або молочні продукти не повинне/повинні містити заборонених консервантів відповідно до законодавства ЄС та Комісії Кодексу Аліментаріус. Після процесу обробки було вжито необхідних заходів для уникнення контакту продукції із будь-яким потенційним джерелом інфекції.