Нормативна база

Вимоги щодо експорту риби та морепродуктів з України в Гонконг (2019)

Згідно з інформацією, наданою Центром з питань безпечності харчових продуктів Департаменту гігієни продуктів харчування та навколишнього середовища Спеціального адміністративного району Гонконг, українські компанії можуть експортувати рибні продукти в Гонконг без попереднього підписання будь-яких двосторонніх протоколів чи угод. Експорт риби в Гонконг відбувається у відповідності з «Кодексом норм для риби та рибних продуктів»/ «Codex of Practice for Fish and Fishery Products» (видано ВОЗ та ФАО ООН), Постановою уряду САР Гонконг №132 «Охорона здоров’я та муніципальні послуги»/ «Public Health and Municipal Service Ordinance», а також допоміжного законодавства, яким визначаються допустимі норми добавок та забруднюючих речовин у продукції. На підставі зазначених нормативних актів, «рибна продукція» визначається як «риба, молюски, земноводні та інші форми водного світу, окрім птахів, ссавців та рептилій». Уся рибна продукція, що ввозиться в САР Гонконг повинна: 1) супроводжуватись сертифікатом здоров’я, виданим компетентним органом країни - експортера; 2) походити із затверджених фермерств/підприємств у чіткій відповідності з нормативними вимогами країни – експортера; 3) виготовлятися, пакуватися, зберігатися і транспортуватися під наглядом компетентних органів і відповідати вимогам, визначеним у « Кодексі норм для риби та рибних продуктів». 4) не містити патогенних бактерій, шкідливих або чужорідних субстанцій і хімікатів; 5) бути придатною для споживання людиною (статті 54 Положення №132).