Дотримання простих правил допоможе уберегти поголів’я від зараження АЧС та уникнути значних економічних збитків.

  Насамперед, обов’язок кожного власника тварин – своєчасно проводити ідентифікацію свиней та повідомляти територіальний орган Держпродспоживслужби про будь-яке переміщення поголів’я.
  Окрім того, важливо не допускати контакту з іншими тваринами і продуктами їх життєдіяльності, що можуть переноситись на одязі, взутті, транспорті.
  Варто пам’ятати, що у випадку підтвердження хвороби усе свинопоголів’я підлягає умертвінню – це єдиний спосіб зупинити хворобу.
  Наочно описуємо прості рекомендації для свиногосподарств для уникнення АЧС - в інфографіках, розроблених спільно з європейським проєктом EU4SaferFood та Асоціацією свинарів України.

Планове щеплення міні- пігів проти бешихи

Фахівцями відділу з організації протиепізоотичної роботи Об'єднання ветеринарної медицини в м. Києві 31 липня на території Дніпровського району ( Пігі-кафе в ЖК"Комфорт Таун", вул. Березнева, 12 ) було проведено щеплення міні- пігів від бешихи у кількості 7 голів. 

 
 

Планові профілактичні щеплення проти сказу тварин на території Голосіївського району

Фахівцями відділу з організації протиепізоотичної роботи Об'єднання ветеринарної медицини в м. Києві 26 липня на території Голосіївського району ( вул. Лисогірська ) було проведено профілактичне щеплення проти сказу тварин, вакциною "Рабістар " у кількості 65 голів :
( котів - 44,  собак- 21)
Проведена роз'яснювальна робота серед населення  про небезпеку сказу, про необхідність  профілактичних щеплень

Єдиний і надійний захист від АЧС – суворе дотримання правил біобезпеки.

  Основний шлях передачі збудника АЧС – це безпосередній контакт тварин між собою та перенос збудника від хворої до здорової тварини через посередника, в ролі якого найчастіше виступає людина. Вірус також може потрапляти від диких свиней.
  Вірус АЧС може переноситись інвентарем, технікою, транспортними засобами, а також на одязі та взутті осіб, що перебували в контакті з хворими тваринами.
  Продукти життєдіяльності чи забою (кров, м’ясо, сало, шкіра, кістки, внутрішні органи тощо) хворих свиней – ще одне джерело розповсюдження АЧС. Тому використання необроблених кормів чи харчових відходів для годівлі може призвести до інфікування вірусом.
  Наочно про основні шляхи потрапляння АЧС до свиногоподарств - в інфографіках, розроблених спільно з європейським проєктом EU4SaferFood та Асоціацією свинарів України.

Посилення ветеринарно-санітарного контролю в умовах літньої спеки

  У відділі з організації профілактичних та ветеринарно-санітарних заходів на суб’єктах господарювання відбулася нарада, присвячена актуальним питанням, що постали у зв’язку з настанням літнього сезону.
  У ході наради обговорювали нагальні питання, які безпосередньо стосуються змін у температурному режимі, що пов’язані з підвищенням температури повітря. Учасники наради звернули особливу увагу на вплив спеки на умови  зберігання продукції, а також на загальний санітарний стан об'єктів господарювання.
  З огляду на погодні умови, було наголошено на необхідності посилення температурного режиму, зокрема через запровадження додаткових заходів контролю за дотриманням нормативів щодо мікроклімату в приміщеннях, вентиляції.
 Також акцент зроблено на важливості профілактичної роботи, регулярного моніторингу санітарного стану приміщень та об'єктів.